Kunst og nye, opfundne ritualer

I en hemmelig klub arbejder vi ofte med bureaukrati og ritualer - de har begge meget til fælles med leg. De skaber en anden, stiliseret virkelighed: Ting skal gøres på helt bestemte måder for at fungere, ellers bliver ansøgningen afvist eller nisserne sure.

Men ritualer deler et andet aspekt med legen: Man bliver del af noget større. Dels fordi flere ofte udfører de samme ritual og dels fordi man laver kunst for noget andet: guder, alfer, nisser eller i de to workshops: Trodsigheden og glæden, eller solen og vinden.


Den Store Kat hyldede trodsigheden mod at lade Covid-19 ødelægge kulturlivet.

Vindspil til Kling-klang-ritualet

Denne vindspilsworkshop kom til verden i maj 2020 - lige da Covid-19 gik på en lille sommerpause.
Vi byggede en stor, helt stille kat og gæsterne kom og hentede pakker med materialer og instruktioner til at lave et vindspil.
Efterhånden som der kom flere og flere vindspil på katten, lavede den mere og mere lyd bevægelse når vindspillenes metaldele glimtede i solen.

Den Store Kat var en fast folketradition fra 2020-2022, så den nåede lige præcis at blive ældgammel.

Kling-Klang-ritualets Vindspill behøver ikke altid at hænge på en kat: Da Kreativtetets lavede Den Magiske Oaseovernaturlige væsneer, skulle forlade Viborg, sendte vi dem afsted med Kling-klang-ritualet.

Kling-Klang-Riltualet kan fungere i mange formater, men er altid et lidt stille og underfundigt arrangement.

Alder: Alle
Format: Drop-in
Pris:9.000,- for tre timer og 50 materialepakker


Eksklusiv moms og transportudgifter
et svingtræ - nogen kalder det verdens ældste musikinstrument, men det må være en tromme.

Solfiskerne: et nyt, hedensk ritual fra oldtiden.

Solfiskerne er en måde at komme til at tale med børn om ritualer på, om juleaften, midsommer, fredagsslik og godnatkys.

Det er også en undersøgelse ved hjælp af en undersøgende og eksperimenterende metode man ser mere og mere i arkæologien: Hvis man finder noget man ikke forstår spørger man nogle gang kunstnere hvad det kunne have været. Kunstnere har en interessant måde at se verden på - det er også derfor vi ofte bliver spurgt hvordan vi finder på det. Svaret er, at der er mange måde og en af dem, blev til Solfiskerne.

Vi udviklede oprindeligt Solfiskerne for Nationalpark Mols Bjerge. Workshoppen tager udgangspunkt i bronzealderens dyrkning af solen og de ritualer vi ved de har gennemført. Og så tager det udgangspunkt i noget meget ældre: Svingtræet. Svingtræet er en slags musikinstrument, der laver en sær brummende lyd når man svinger det. Svingtræet er blevet opfundet - eller opdaget - mange gange på forskellige steder og tider - i australien hedder de for eksempel "bull roarers".

Først skal deltagerne vælge om de er hører mest til for vinden eller solen. Det bestemmer hvordan svingtræet, eller brummeren, skal se ud, for ritualet går ud på at man introducerer sig for enten solen, eller vinden, der så vil være din ven i fremtiden.

Når svingtræet er lavet, stiller vi os med god afstand, og begynder at lave brummende larm!

Solfiskerne virker også godt for skoleklasser, primært mellemtrinnet.

Vi kan nemt give Solfiskerne en ny historie, de behøver ikke at handle direkte om ritualet, da det også er et godt projekt uden den formelle læring.

Alder: 7 år og op
Format: Drop-in eller fast start
Pris:8.000,- for tre timers drop-in eller. 6.500 for to timer med fast start.
Eksklusiv moms og transportudgifter

Hvis du vil høre mere om lege med ritualer, så send os en mail eller ring på 2674 0242