Den Psykogeografiske Byggelegeplads Vildskaben

Vildskaben er en midlertidig legeplads som dukker op i byens tomrum, inden de bliver ramt af spekulation, lokalplaner og byplanlægning og forsvinder for evigt. Vildskaben er er en hyldest til de oprindelige skrammellegepladser og en kunstnerisk tilgang til legepladsdesign, som Danmark var verdenskendt for, men som siden næsten er forsvundet.

For at komme ind på byggeren Vildskaben, skal man forbi vagten, der beder dig lave dit magiske tegn.

I en hemmelig klub betragter vi selve legen som en kunstform, så vi vil ikke lave en klassisk byggelegeplads med komplet frihed - dét billeder er jo allerede blevet malet, hvis vi skal blive i kunst-sammenligningen.

Det første man lavede i den første Vildskaben, var at male sit tegn på plankeværket.

Derfor har hver inkarnation af Vildskaben sit eget liv, sin egen identitet, sin egen folklore og istedet for at forsøge at lave Place making og opfinde en stemning til stedet, tager vi udgangspunkt i Situationismens idé om psykogeografi. Psykogeografi, går groft sagt ud på at alt hvad der er sket i et bestemt sted, efterlader næsten usynlige spor i landskabet Det er næsten en slags kunstnerisk overtro som er ret sjov at lege med. Disse spor tager vi og forstærker til en stemning.

I Grejhuset får man skruer, låner værktøj og får gode råd.

Den første udgave fandtes inde i en gammel, forladt have, der havde tilhørt en gruppe af spejder. Overalt lå rådnende rafter og stumper fra spejdernes tid. Vi fandt også en lille, gammel brændeovn under alt skramlet den reparerede vi og satte op i Vildskaben - det skabte reglen om at enhver udgave af vores byggelegeplads, skal have en brændeovn, som passer til stemningen. Det var et magisk sted, som vi sidste snart skulle forsvinde, så Vildskaben kom til at handle om magi under svære kår og blev til en shanty-town for magikere

Inden man fik lov at gå ind, skulle man tale med vagten som dels fortalte om de farer man skulle være klar over, men samtidig serverede noget af den magi de ville opleve derinde. Vagten hjalp også deltagerne med at lave deres Mystiske Tegn - dét tegn blev deres navn inde i Vildskaben, de malede deres tegn på plankeværket og var det første de skulle bygge når de kom ind. Derefter kunne de bygge, lege, ændre og smadre som de havde lyst til.

midt i den gamle spejderhave stod den fundne brændeovn. Rundt om, fandt man alle de materialer man skulle bruge.

Bagerst i Vildskaben havde vi forvandlet en lille hytte til et camera obscura.Nogle hytter og huler. Det røde hus til venstre, er Det Obskure - et camera obscura vi lavede at en gammel garage.

Søm, skruer og værktøj kunne deltagerne hente i Grej-huset, hvor de også kunne indløse de skatte-biletter de fandt i området.

Gæster der bygger.

Den anden udgave af Vildskaben fandtes på en tom, tilgroet grund bag ved et nedbrændt pizzeria - der var spor af at der var nogen der havde et sted at drikke øl inde i et krat bagerst på grunden, så vi spærrede det af, og lagde en seddel om at vi ville holde os væk og snart ville forsvinde helt. Dette sted føltes mere usikkert og utrygt, så vi skabte en stemning af opdagelsesrejsende i et ukendt land. Efter den første nat, var nogle af dagens byggerier - som forventet - blevet smadret. Dette passede perfekt ind i historien og stemningen!

De første inkarnationer af Vildskaben blev støttet af Børnekulturhuset.

Det er et stort arbejde at lave en psykogeografisk byggelegeplads og vi har ambitioner om at undersøge formatet yderligere - der er vildt mange muligheder: Vi drømmer om en flydende Vildskaben og det kunne være fedt at lave en Vildskaben om spøgelser i et gammelt hus.

Hvis du vil høre mere om Vildskaben, så send os en mail eller ring på 2674 0242

Kontakt os også, hvis du er interesseret i at komme i Vildskaben-praktik, eller hvis vi skal samarbejde om den næste Vildskaben!

En tredje Vildskaben, støttet af Kulturforvaltningen åbner i Aarhus i 2024.