Facebook Twitter
Vildskaben

I efterårsferien 2019 åbnede vi, i samarbejde med Børnekulturhuset, byggelegepladsen Vildskaben. Den var inspireret af de oprindelige skrammellegepladser - noget som Danmark var verdenskendt for, men som siden næsten er forsvundet.I en hemmelig klub betragter vi legen som en kunstform, så det var naturligt at lave nogle overraskelser istedet for blot at lave en byggelegeplads - dét billeder er jo allerede blevet malet, hvis vi skal blive i kunst-sammenligningen.

Inden man fik lov at gå ind, skulle man tale med vagten som dels fortalte om de farer man skulle være klar over, men samtidig serverede noget af den magi de ville opleve derinde. Vagten hjalp også deltagerne med at lave deres Mystiske Tegn - dét tegn blev deres navn inde i Vildskaben, de malede deres tegn på plankeværket og var det første de byggede når de kom ind. Derefter kunne de bygge, lege, ændre og smadre som de havde lyst til.

Da vi fandt på Vildskaben forestillede vi os at det var en skur-by for magikere - det fortalte vi ikke deltagerne, men det blev forklaret gennem visuelle spor og dén ægte magi de fandt indenfor: Bagerst i Vildskaben havde vi forvandlet en lille hytte til et camera obscura.

Søm, skruer og værktøj kunne deltagerne hente i Grej-huset, hvor de også kunne indløse de skatte-biletter de fandt i området. Ingen kom til skade, familierne kom tilbage igen og igen og telefonerne blev kun taget frem for at fotografere og konstatere at man ikke ville nå de andre ting man havde planlagt...Samtidig med at vildskaben var åbent, kunne man også gå en kilometer ligeud og finde en helt anden legeplads, Den Indadvendte Legeplads.

Den Indadvendte Legeplads

Hvis du går en tur i Aarhus, finder du måske en sær, lille, rød bygning der ligner en mellemting mellem et grantræ i den forkerte farve og et overambitiøst fuglehus.

Det, du har fundet er faktisk en legeplads, men ikke som alle de andre, for det her, er verdens første legeplads til indadvendt leg.Traditionelle legepladser er, måske uden at nogen har tænkt over det, lavet til udadvendte, eller ekstroverte, børn: De er lavet for at så mange børn som muligt kan udfordre deres mod og klatreevner, det er steder hvor man tager chancer, steder med masser af liv, larm og vildskab.

Indadvendte børn derimod kan godt lide at lege alene. Deres leg foregår i høj grad i deres egen fantasi, de tænker ofte mere og længere over tingene og de har en god forestillingsevne.Derfor har vi bygget en legeplads der udfordrer hovedet mere end kroppen - et sted hvor man kan drømme, undre sig og finde på i fred og ro. Det er en meget, meget lille legeplads, for her leger man alene.

Og når man forlader legepladsen, kravler man under et banner med ordene VÆR PÅ EVENTYR for hvis legen foregår inde i hovedet, er hele verden en legeplads.

Lavet i samarbejde med Aarhus Kommune.
Kontakt os os gerne for yderligere kommentarer eller adgang til pressebilleder for dette projekt.Hink Billund!


I sommeren 2018 forvandlede vi et fortov i Billund til byens længste hinkerude for Capital of Children, men den blev først færdig da vi åbnede vores hinkelaboratorium og sammen med byens børn fyldte alle de tomme felter med regler, undtagelser, udfordringer, bonusliv, eliksirer, portaler og død.


De forlængede banen, lavede genveje og fælder og når de synes den var færdig, fik de deres hinkemærke (Det der viste om de foretrak højre eller venstre ben) på ryggen og kastede sig ud i den vanvittigt lange hinkning - hvis de nåede i mål, var der et diplom til dem, og en medalje til dét ben der havde gjort alt arbejdet.


Og næste gang det regnede, startede det hele forfra, for langs hinkeruden stod små, sorte æsker med kridt i så man kunne lave lige præcis den hinkerude man ville.Museum Jorn Expeditionsbog

Det kan være sært at møde kunsten - det er ofte et fremmed visuelt sprog end det man møder i hverdagen, på mange måder er det som at besøge et nyt land, så da vi skulle designe en børneguide til Museum Jornvi valgte at designe en Expeditionsbog - som forvandlede museet til et ukendt sted der skulle udforskes.

Expeditionsbogen introducerer de unge opdagelsesrejsende til en magisk verden som de gradvist vil blive mere fortrolige med - og som ethvert meningsfyldt eventyr, vil denne rejse forandre de opdagelsesrejsende - de vil se verden og den muligheder anderledes. En del af denne forandring er afspejlet i selve bogen, den vil nemlig forvandle sig efterhånden som man begiver sig gennem museet.Bogens sider, rektangulere og regulere til at begynde med, vil skifte form, elementer vil blive klippet ud og klistret ind andre steder, de flade sider bliver tykkere, tegninger, skriblerier og noter vil fylde bogen og den forvandles til en personlig logbog eller et bogobjekt som, efter besøget, vil minde om ekspeditionen på museet.Den opdagelsesrejsende vil også, rent fysisk blive forvandlet: Expeditionsbogens midtersider kan tages ud og laves om til en maske - denne maske bliver til en helt personlig souvenir som udformes og dekoreres præcis som man vil. På grund af de valg man må foretage sig når man laver masken, vil der ikke være to ens.Hver side i bogen inviterer den opdagelsesrejsende til at lege, eksperimentere og være kreativ. De fleste af disse "invitationer" er meget åbne og gør brug af det vi kalder "kreativ impuls" - en udnyttelse af trangen til at tegne, klippe og klistre når man har "fået lov" og der er blot en subtil antydning at arbejde ud fra. Siderne giver ganske enkelt læserne en uimodståelig mulighed for at lege.En del af disse invitationer til at lege og udforske er mere direkte forbundet til museets værker, som nedenfor hvor man bliver opfordret til at udtænke væsner som kan bo i Månehundens Hule. Månehunden er en keramikfigur som er udstillet i et halvmørkt galleri fuld af Jorns keramikarbejder, den opdagelsesrejsende kan finde inspiration i former, lys og titler fra galleriet.Ved at bruge ekspeditionsformatet, søger undgår vi den klassiske lærer/elev dynamik man ofte ser i guides, vores Expeditionsbog giver børnene lov til at tage på et eventyr ud i det uopdagede og beder dem om at bruge deres egne kreativitet, selv se på det hele og forme deres egen mening om kunsten.

På bagsiden af guiden står der velkommen hjem. Dette afslutter på poetisk vis eventyret og bringer dem tilbage til det velkendte, men med et anderledes syn på dette velkendte. Samtidig er det også en måde at byde den opdagelsesrejsende velkommen i kunstens verden - at sige at han eller hun har hører hjemme i en verden hvor man kan lege, spørge, tvivle, tænke og skabe alt det man vil.

Kontakt os os gerne for yderligere kommentarer eller adgang til pressebilleder for dette projekt.Indtag Brabrandstien!

Indtag Brabrandstien er et formidlingsprojekt lavet for Smag på Aarhus. Vi designede og håndmalede malede en ordentlig bunke skilte som viste de godfolk der gik ad stien alt det lækre de kunne plukke og spise, sylte, moste, snapse eller kage.

Efterhånden som sæsonerne skiftede, blev skiltene stillet op og taget ned sådan at man altid kunne se hvad der var klart til at komme med hjem i køkkenet.

Besøg Smag på Aarhus for opskrifter og guidede ture!Modtag højst hemmelige nyheder:Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Facebook Share in an email